Традиционната "Българиада 2022" е вече в историята на 40-годишното училище.
Актовата зала в Първо ОУ "Свети княз Борис първи" събра учениците от първи до седми клас, както и учителите им, на 28 март. Гости на инициативата от плана на училището бяха директорът г-жа Ирина Георгиева и зам. директорите г-жа Първолета Николова и г-жа Даниела Димитрова. Два отбора се състезаваха в три науки: география, история и български език и литература. Отборът "Ерудити" с капитан Георги Подиков от 7 клас и членове Цветелина Петкова от 6 б клас и Денис Стоянов от 5 а клас победиха в надпреварата. Вторият отбор „Интелигенти“ също се представи успешно: капитан бе Габриел Иванов от 7 клас  и членове Кремена  Радева  от 6 б клас и Рая Маринова от 5 б клас. Децата на Първо ОУ са  достойни, талантливи, адаптивни, екипни, с борбен и състезателен дух! Подготвиха ги учителите Мария Маринова, Ваня Тренева и Донка Петрова. Жури с председател Росен Германов и членове Димитринка Тодорова и Траяна Добрева оценяваше отговорите на отборите. Състезанията и конкурсите доказват, че възпитаниците ни са знаещи и можещи!
Първокласници рецитираха стихотворения за България. Седмокласниците: Георги Подиков /Странджата/, Ивайло Рахов,  Виктор Борисов, Петър Петров, Радослав Радев, Хасан Хасан бяха атракцията на изявата в ролята на хъшове. Те поднесоха драматизация на откъс от повестта „Немили-недраги“ на Вазов. Водеща беше г-жа Даниела Овчарова, а сценарият подготви г-жа Донка Петрова. Учениците от 3а клас показаха своя патриотизъм – те изпяха възторжено „Вятър ечи, Балкан стене“ заедно с нашите артисти.
Благодарим  от все сърце за отговорното отношение при подготовката и провеждането на "Българиада 2022" на всички участници в надпреварата! Благодарност отправяме и към родителите за съдействието и затова, че ни подкрепят и са винаги до нас!