Българиада 2024 премина на висота и ще се помни дълго!  Лично наблюдавана от началника на Регионално управление на образованието в град Варна, г- жа Ирена Радева, от представители на кметство Владиславово, на Обществения съвет, директори на училища и детски градини, родители... - те дадоха висока комплексна оценка на случващото се в Актовата зала в училище на 29 април. Усилията на учители и ученици се увенчаха с успех. Състезателите от двата отбора: "Мълния" и "Светкавица" от 7, 6 и 5 клас - подготвени, знаещи! Учителите Донка Петрова, Весела Тодорова, Ваня Тренева, Мария Маринова - удовлетворени от показаните знания по БЕЛ, история и география. В отбор "Мълния" се изявиха Габриела, Божидар от 6а и Барбара от 7 а клас, а от отбор "Светкавица" - Патрисия от 7б,  Иван от 6б, Екатерина от 5а. По оригинален начин бяха зададени въпросите към отборите чрез изпълнението на откъси от пламенната въздействаща реч на Странджата от Денис, Георги и Венцислав от 7 а, и затрогващото откровение на Македонски, в превъплъщението на Калоян, 7а клас. "Радини вълнения" "оживя" на сцената чрез невероятната драматизация на учениците от 6 а клас - К. Стефчов - Андриан, Б. Огнянов - Божидар, Рада - Денислава, кака Гинка - Кристин, Климент - Данаил, Теодора, Стефани, Памела, Симон,  Радомир, Димитър...

  Последваха обстойните отговори със знания по литература, история и география за Възраждането. Във втори кръг децата избраха да отговорят на трудните въпроси за бърз отговор по БЕЛ и география. В трети кръг показаха знания за историята на град Варна. Лесните и средно лесните въпроси от втори кръг бяха зададени към подкрепящите отборите ученици.

  Накрая малките танцьори, ръководени от г- н Каракашев, представиха красивите северняшки носии и изпълниха "Северняшки танц". Благодарни сме на г- жа А. Йорданова за техническата подготовка. Председателят на тричленното жури, Валя Иванова, обяви крайния  резултат - и двата отбора спечелиха по 29 точки. Началникът на РУО връчи грамотите на отборите с думите:"Днес беше празник на знанието!" Директорът ни, г- жа Ирина Георгиева, благодари на учителите и учениците. Така отбелязахме 15 години "Българиада" в нашето училище. 

Ст.учител по БЕЛ - Д. Петрова